Στα πλαίσια του τραπεζικού δικαίου ρυθμίζονται ζητήματα σχετιζόμενα με τις συμβατικές σχέσεις τραπεζών και πελατών τους.
Στην κατηγορία των εν λόγω σχέσεων ενδεικτικώς συμπεριλαμβάνονται οι συμβάσεις ανώμαλης παρακαταθήκης, δηλαδή οι συμβάσεις για την κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς επίσης η σύμβαση πίστωσης, είτε πρόκειται για πιστωτική κάρτα, είτε πρόκειται για σύμβαση καταναλωτικού δανείου, για σύμβαση στεγαστικού ή επισκευαστικού δανείου, οποιασδήποτε μορφής τοκοχρεωλυτικού δανείου ή για σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού.
Δεδομένου του αντικειμένου της διδακτορικής του διατριβής, η οποία αφορά τις δανειακές συμβάσεις αλλά και την προστασία του καταναλωτή, τόσο βάσει του γερμανικού, όσο και βάσει του ελληνικού δικαίου, υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και της πολυετούς σχετικής εμπειρίας του ως μάχιμου δικηγόρου, ο Δρ. Ηλίας Χάμος παρέχει στους εντολείς του, είτε πρόκειται για φυσικά, είτε για νομικά πρόσωπα, υψηλότατου επιπέδου συμβουλευτικές υπηρεσίες κατά την κατάρτιση δανειακών συμβάσεων, καθώς επίσης κατά τη διαπραγμάτευση συμβάσεων διακανονισμού οφειλών από δάνεια.
Πέραν αυτών ο Δρ. Ηλίας Χάμος διαθέτει τόσο την απαραίτητη σχετική ακαδημαϊκή εξειδίκευση, όσο και την απαιτούμενη δικαστηριακή εμπειρία, προκειμένου με στοχευμένες κινήσεις να συνδράμει τους εντολείς του, είτε δανειολήπτες είτε εγγυητές, στην άμυνά τους κατά διαταγής πληρωμής, η οποία εκδόθηκε εναντίον τους κατόπιν αίτησης από πλευράς τράπεζας.
Επισημαίνεται, ότι η διαταγή πληρωμής εκδίδεται από τον αρμόδιο δικαστή σε πλαίσια μιας αυστηρά τυπικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή να επιφέρει την ακυρότητα της διαταγής πληρωμής και επομένως την ανατροπή της.
Περαιτέρω δέον αναφερθεί, ότι συχνά οι τράπεζες συμπεριλαμβάνουν στις δανειακές τους συμβάσεις συμβατικές ρήτρες, καλούμενες ως Γενικοί Όροι Συναλλαγών (ΓΟΣ), οι οποίες επανειλημμένα έχουν κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια ως καταχρηστικές και συνεπώς άκυρες, με αποτέλεσμα ακολούθως να επέρχεται η ακυρότητα της διαταγής πληρωμής και ταυτόχρονα η ανατροπή της.
Το σύνολο των ως άνωθι πλημμελειών στην έκδοση της διαταγής πληρωμής επισημαίνεται και αναλύεται στα πλαίσια του δικογράφου της ανακοπής, η οποία ασκείται από πλευράς του αμυνόμενου δανειολήπτη το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία της επίδοσης της διαταγής πληρωμής.
Για κάθε μεμονωμένη περίπτωση ξεχωριστά, ο Δρ. Ηλίας Χάμος προβαίνει στη λεπτομερή επισκόπηση της τήρησης των διαδικαστικών προϋποθέσεων για την έκδοση της διαταγής πληρωμής, στην διεξοδική μελέτη των ΓΟΣ της δανειακής σύμβασης και στην εξέταση της νομιμότητας καθενός εξ’ αυτών υπό το πρίσμα τόσο της νομικής θεωρίας, όσο και της νομολογίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
Πέραν αυτών και για τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι τράπεζες ή οι ειδικοί διάδοχοί τους, όπως επί παραδείγματι τα funds, έχουν ήδη προβεί στη διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών αλλά και η επιβολή αναγκαστικής κατάσχεσης επί κινητών ή ακινήτων, ο Δρ. Ηλίας Χάμος για λογαριασμό των εντολέων του προβαίνει στη σύνταξη και κατάθεση δικογράφων ανακοπής προκειμένου για την ακύρωση κατασχετηρίων εις χείρας τρίτου στοχεύοντας στην αποδέσμευση των λογαριασμών του δανειολήπτη – οφειλέτη ή εγγυητή – οφειλέτη, καθώς επίσης για την ακύρωση κατασχετήριας έκθεσης ακινήτου και την ανατροπή πλειστηριασμών.
Με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό και σε συνεννόηση με τους εντολείς του ο Δρ. Ηλίας Χάμος εκπονεί και υλοποιεί σχετικό σχέδιο δράσης προκειμένου για την βέλτιστη δυνατή προάσπιση των συμφερόντων τους.
- Αναζήτηση